H προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου
Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου
Εθνικός Δρυμός της Πίνδου (Βάλια Κάλντα)
Εθνικός Δρυμός του Βίκου- Αώου
Το Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου αποτελεί το μεγαλύτερο χερσαίο Εθνικό Πάρκο της χώρας μας, με έκταση που προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια στρέμματα, αποτελώντας μια περιοχή μοναδικής οικολογικής και περιβαλλοντικής αξίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.
Εντός των ορίων του Πάρκου περιλαμβάνονται οι Εθνικοί Δρυμοί Βίκου-Αώου και Πίνδου (Βάλια Κάλντα), 11 περιοχές του Πανευρωπαϊκού Δικτύου Προστατευόμενων Περιοχών «ΦΥΣΗ 2000» (NATURA 2000), 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής, ένα σημαντικό τμήμα του Γεωπάρκου Βίκου-Αώου και ένα Βιογενετικό Απόθεμα στο πυρήνα της Βάλια Κάλντα.
Στην προστατευόμενη περιοχή της Βόρειας Πίνδου, μία από τις σημαντικότερες περιοχές σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Που συνδυάζει με μοναδικό τρόπο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
- Οι Εκδρομές μας
- τα μέρη μας
Εθνικός Δρυμός Βάλια Κάλντα
Το φαράγγι του Βίκου και Βικάκι
Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στα ΝΔ της Γκαμήλας, σε υψόμετρο μεταξύ 550μ. και 1778 μ.
Έχει μήκος περίπου 24 χλμ.και μέσο βάθος 900 μ. περίπου. Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο.
Πολλοί θεωρούν την αρχή του κοντά στο χωριό Μονοδένδρι, πράγμα που είναι αναληθές, γιατί δεν συμπεριλαμβάνουν και το υπόλοιπο τμήμα του, το ονομαστό Βικάκι. Το τέλος του φαραγγιού είναι πίσω από το χωριό Βιτσικό στη γέφυρα της Αρίστης Παπίγκου.
Το φαράγγι του Βίκου είναι υδατογενές και εκτείνεται σε μήκος 12 χιλιομέτρων και έχει καταγραφεί στο βιβλίο Γκίνες ως το φαράγγι με το μικρότερο άνοιγμα παγκοσμίως αλλά με βάθος άνω των 1.000 μέτρων και είναι το βαθύτερο φαράγγι του πλανήτη. Στο βάθος της χαράδρας κυλάει ο ποταμός Βοϊδομάτης, οι πηγές του οποίου δίνουν όλο το χρόνο πεντακάθαρο και παγωμένο νερό.
Ζαγοροχώρια
Το Ανατολικό, το Δυτικό και το Κεντρικό Ζαγόρι με τους 46 πέτρινους παραδοσιακούς οικισμούς, χτισμένους στην περιοχή των ορεινών συγκροτημάτων της Τύμφης, της Πίνδου και του Μιτσικελίου αποτελούν τα Ζαγοροχώρια, το στολίδι της Ηπείρου. Το πλούσιο σε εναλλαγές φυσικό τοπίο του Ζαγορίου συνυπάρχει αρμονικά με την ανθρώπινη δραστηριότητα και δημιουργία, όπου κυριαρχούν η πέτρα, το ξύλο και η σχιστόπλακα.