Skip to main content

Το δάσος του Μαίναλου
και το γαλάζιο του Λάδωνα

5ήμερη 4Χ4 διαδρομή στα δασομένα μονοπάτια της Αρκαδίας

5ημερο Off-Road στο Μαίναλο τη ψυχή της Αρκαδίας και τον επιβλητικό Χελμό

Το δάσος του Μαινάλου, τα έλατα, οι πηγές, οι υπέροχες 4Χ4 διαδρομές του, αλλά και οι παραδοσιακοί πετρόκτιστοι οικισμοί με τα αρχοντικά και τις εκκλησίες τους είναι προορισμοί που αξίζει να επισκεφθούμε.

Ένα ταξίδι στην καρδιά της Πελοποννήσου
που θα μείνει στην καρδιά μας

Ρωτήστε

Όχημα με 2 άτομα

Περιηγητική Εκδρομή
5-10 Οχήματα
2-4ήμερο | 2-3 διανυκτερεύσεις
Ρωτήστε μας
Επιλέξτε ημερομηνίες
και διάρκεια που επιθυμείτε

Ταξίδι στο Μαίναλο τη ψυχή της Αρκαδίας.
Στα φαράγγια του κρύβονται ανείπωτης ομορφιάς περάσματα, σχεδόν αλλόκοσμα. Στις κορυφές του έχουν περπατήσει θεοί και ήρωες. Το όνομά του σημαίνει την ιερή μανία, τη θεία παραφορά που φέρνει η άγρια φύση.

Το δάσος του Μαινάλου, τα έλατα, οι πηγές, οι υπέροχες διαδρομές του, αλλά και οι παραδοσιακοί πετρόκτιστοι οικισμοί με τα αρχοντικά και τις εκκλησίες τους είναι προορισμοί που αξίζει να επισκεφθούμε.

Σε αυτό εδώ το βουνό περιπλανήθηκαν αρχαίοι σοφοί και μύστες και μάντεις και καθαγίασαν κάθε πέτρα και κάθε πηγή. Οι ιερείς του Διός και οι ακόλουθοι του Πάνα, οι αυστηρές παρθένες που συντρόφευαν την Αφροδίτη, οι αφοσιωμένες στον Διόνυσο Μαινάδες και οι ευλαβείς μοναχοί της ορθοδοξίας, όλοι έχουν αφήσει το χνάρι τους σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο. Κάθε μονοπάτι στο Μαίναλο, κάθε καταφυγή, κάθε δροσερή πηγή, έχει να διηγηθεί κι ένα παραμύθι.

Ο υδάτινος παράδεισος της λίμνης του Λάδωνα

Όταν αναφερόμαστε στη λίμνη του Λάδωνα μιλάμε για μια ανθρώπινη παρέμβαση, αυτή τη φορά με θετικά αποτελέσματα. Η τεχνητή αυτή λίμνη όχι μόνο δεν αλλοίωσε την ομορφιά του φυσικού τοπίου αντίθετα το εξύψωσε. Υπέροχες αντιθέσεις χρωμάτων, γαλάζιο με πράσινο, άγριο με ήρεμο καταλήγουν στην απόλυτη εξισορρόπηση.

Το «κρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου»

Ένας φιδογυριστός δρόμος ακολουθεί τους εντυπωσιακούς σχηματισμούς του τοπίου και οδηγεί στην καρδιά του πετρόχτιστου χωριού. Κτισμένα σε μια απότομη πλαγιά του Μαινάλου, μέσα σε πλούσια βλάστηση, τα Λαγκάδια Γορτυνίας μοιάζουν να κρέμονται πάνω από το άγριο φαράγγι που σχηματίζει ο ποταμός Τουθόα.

Ο υδάτινος παράδεισος της λίμνης του Λάδωνα

Η τιρκουάζ φιδίσια λίμνη με τα ήρεμα νερά

Ο Λάδωνας είναι ένας από τους αρχαιότερους ποταμούς της Πελοποννήσου. Οι αναφορές του στην αρχαία ελληνική μυθολογία είναι πολλές, γι’ αυτό και αναφέρεται ως μυθικός ποταμός.
Εδώ ακριβώς ήταν που, σύμφωνα με τον θρύλο, ο Δίας μεταμόρφωσε σε δάφνη την… Δάφνη, μια νύμφη που προσπαθούσε να αποφύγει τις ερωτικές διαθέσεις του Απόλλωνα. Κι εδώ επίσης ήταν που ο Πάνας ερωτεύτηκε τη Σύριγγα, που η Δήμητρα κολυμπούσε στα νερά του ποταμού και η Άρτεμις κυνηγούσε στις όχθες του.

Ο Παυσανίας κατά την περιήγησή του στην Αρκαδία εντυπωσιαζόμενος από την ομορφιά του φυσικού τοπίου του Λάδωνα και τις παραδόσεις του, έγραψε στα «Αρκαδικά- Αχαϊκά»:

«Ο Λάδων έχει το ωραιότερο νερό από όλους τους ποταμούς της Ελλάδος. Φημίζεται άλλωστε μεταξύ των ανθρώπων, λόγω της Δάφνης και των σχετιζομένων με αυτήν παραδόσεων… Κατά την ομορφιά βεβαίως δεν είναι δεύτερος από κανέναν άλλο ποταμό βαρβαρικό ή Ελληνικό…»

Το Kρεμαστό χωριό της Πελοποννήσου

Λαγκάδια

Ο κεντρικός δρόμος διασχίζει τα Λαγκάδια σε υψόμετρο περίπου 800 μέτρων, τα κτίρια όμως απλώνονται εκατέρωθεν του δρόμου, από το υψόμετρο των 500 μέτρων στον κάτω μαχαλά έως τα 1000 μέτρα στον πάνω μαχαλά. Έτσι, το χωριό απλώνεται αμφιθεατρικά, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή εικόνα. Είναι η πατρίδα των Δεληγιανναίων, αλλά και άλλων αγωνιστών του 1821. Ονομαστοί σε όλη την Ελλάδα υπήρξαν οι Λαγκαδινοί κτίστες, με πλούσια αρχιτεκτονική παράδοση, η οποία είναι εμφανής στο χωριό, με εκπληκτικά πέτρινα αρχοντικά και καλντερίμια, σκεπαστές αυλές και σκαλιστές εξώπορτες, πελεκητές καμάρες και παλιές εκκλησίες, ελικοειδή πέτρινα μονοπάτια και σκαλιά, τοξωτά γεφύρια, νεροτριβές και νερόμυλους.
Μετά την απελευθέρωση, οι κάτοικοι του χωριού επιδόθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στο επάγγελμα του χτίστη σε όλη την Πελοπόννησο, κατασκευάζοντας σπίτια, γεφύρια, σχολεία, βρύσες και εκκλησίες. Η φήμη τους εξαπλώθηκε γρήγορα και έγιναν πλέον περιζήτητοι, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει μια περίοδος μεγάλης ευημερίας και τα Λαγκάδια να γίνουν η μεγαλύτερη πόλη της Αρκαδίας μετά την Τρίπολη με πληθυσμό σχεδόν 7.000 κατοίκους τη δεκαετία του 1890.

Το υπέροχο ελατόδασος του Μαινάλου

Από τα πιο πυκνοδασωμένα βουνά της Ελλάδας

Το μεγαλύτερο μέρος του Μαινάλου, τόσο του ανατολικού, όπου βρίσκεται ο κύριος όγκος και οι ψηλότερες κορφές του βουνού, όσο και του δυτικού, χαμηλότερου και ομαλότερου αναγλύφου, καλύπτεται από δάση και βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα από άποψη πυκνής δάσωσης βουνά της Ελλάδας, ενώ μέσα στον ορεινό του όγκο, βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη άγριας πανίδας που μαζί με την πλούσια βλάστηση αναδεικνύουν το Μαίναλο σε ένα μοναδικό και πανέμορφο βιότοπο.
Το μονότονο τοπίο των ισοκλινών ασβεστολιθικών πλαγιών με τα αλλού πυκνά και αλλού αραιά έλατα διακόπτεται από πολλά μεγάλα κοίλα ξέφωτα, που ονομάζονται Δολίνες και το μέγεθος και η διασπορά τους χαρακτηρίζουν το Μαίναλο.

Similar Trips

Στα Αροάνια για 4x4

Στη σκιά του επιβλητικού Χελμού
Διαδρομές ανάμεσα στις καστανιές, τις καρυδιές, τα πλατάνια και υπέροχα δάση από πανύψηλα μαυρόπευκα και έλατα.
Μοναδική αίσθηση σε έναν από τους πλουσιότερους και σπανιότερους βιότοπους της Πελοποννήσου.

Στο οροπέδιο της Ζήρειας

Εκδρομή στην ορεινή Κορινθία με Off-Roading
Η "μικρή Ελβετία" της Πελοποννήσου. Απόδραση κοντά στην Αθήνα σε μία εντυπωσιακή ορεινή διαδρομή με δυο λίμνες και πολύ πράσινο. Το οροπέδιο της Ζήρειας παραμένει ανεξερεύνητο και επιφυλάσσει πολλές όμορφες εκπλήξεις.